Banja Luka – Tuzla -Sarajevo

4 grada / 3 eventa
1000 inženjera / inovatora /programera
PRVA MEĐUNARODNA SEDMICA INŽENJERSTVA U BIH

IEEE World Standards Association 21. i 23. 11. 2018.
III Business Strategic Forum Tuzla, od 28. do 30. 11. 2018.
IEEE Kongres za studente i mlade profesionalce u BiH od 30.11. do 02. 12. 2018. godine

810_5052-1200x800.jpg

IEEE Institut inženjera elektrotehnike i elektronike je najveća svjetska stručna organizacija.

IEEE Standards Association Privredni forum i radionica 21.11. Sarajevo (TBA) i 23.11. Banja Luka (LANACO Tehnološki Centar)

Standardizacija industrije u BiH zaostaje za regijom i to je prepreka za širenje.
Šta uraditi?

810_5570-1200x800.jpg

28. novembar 2018, Tuzla, Bosna i Hercegovina
Panel chair: Eddie Čustović, predsjedavajući – IEEE Industry Engagement

Procjenjuje se da će svjetska potrošnja pametnih gradova premašiti 30 milijardi USD. Tehnologija pametnih gradova baviće se mnogim urbanim problemima sa kojima se suočava svijet u cjelini, uključujući pitanja zaštite životne sredine, zdravlje i dobrobit građana, obrazovanje, saobraćaj i mobilnost i turizam. Mnoge zemlje, regioni, gradovi razvili su pametne razvojne strategije grada i investicione strategije kako bi iskoristili prednosti koje će ovaj pokret donijeti. Međutim, svakodnevni građani kao i industrijski sektori u Bosni i Hercegovini relativno ne znaju za ovu digitalnu transformaciju. Koja je uloga društva u cjelini? Kakva je uloga industrijskog sektora i kako vlada omogućava neometanu tranziciju digitalne revolucije. Budite dio ove panel diskusije o tome kako će rast pametnih gradova uticati na politike, prevoz, gradove, našu industriju i naš region. Slušajte od globalnih lidera iz različitih industrijskih grana, jer mi pružamo put za pametnije gradove i pametno društvo u Bosni i Hercegovini.

Potvrđeni govornici:
• Tibor Cara, izvršni direktor i osnivač, GeoWAN (Australija)
• Khaled Mokhtar, menadžer Emerging Technologies, Etisalat (UAE)
• Roberto Saracco, savetodavni odbor industrije u okviru budućih smijernica (Italija) (NIJE POTVRĐEN)
• Zvučnik TBA

15151-1200x800.jpg

POSTER SESIJA:  PRIJAVE OD 10. OKTOBRA DO 12. NOVEMBRA 2018. GODINE

BH SEDMICA INŽENJERSTVA VAS POZIVA DA PRIJAVITE RAD NA  POSTER SESIJU  “INŽENJERSKA RJEŠENJA – STUDIJA SLUČAJA BIH”  KOJA ĆE BITI ODRŽANA 28. I 29. NOVEMBRA/ STUDENOG 2018. GODINE U TUZLI, U OKVIRU PROGRAMA III BUSINESS STRATEGIC FORUMA (BSF).

 

KRAJNJI ROK ZA PRIJAVE 10. 11. 2018. GODINE

Poster sesija je savršena prilika da na događaju, prvenstveno namijenjenom predstavljanju i međusobnom povezivanju predstavnika tehničke industrije u BIH, kompanije pokažu inovativnost koja doprinosi njihovom uspješnom poslovanju i budu po njoj prepoznate od strane BH i šire stručne javnosti.

Poziv je otvoren za kompanije registrovane u Bosni i Hercegovini.
Poster sesija u formi sajma održat će se  28. i 29.11.2018 u sklopu Business Strategic Foruma u holu Bosanskog kulturnog centra Tuzlanskog Kantona u Tuzli.

Stručni žiri, u čijem će sastavu biti međunarodni i BH naučni radnici, eksperti iz tehničke industrije, članovi inženjerskih udruženja i učesnici Business Strategic Foruma, poslije provedenog ocjenjivanja izabrat će deset inovativnih rješenja/ postera koji će biti prezentirani  učesnicima BSF u četvrtak 29.11. 2018. godine.

 

Tematske oblasti poster sesije:

 1. Inovativna rješenja koja pospješuju proizvodnju u kompaniji
 2. Inovativni proizvodi /usluge koje kompanija nudi
 3. Intelektualno vlasništvo u sklopu kompanije koje se aktivno koristi u proizvodnji

Format i sadržaj postera:

 • Format postera: ( 100x 70) cm
 • Rad/ poster treba predstavljati:
 • inovaciju koja direktno doprinosi kompaniji na neki od načina pomenutih u tematskim oblastima
 • određenu naučno istraživačku komponentu/ predstavljanje inovativnosti pristupa, ideje ili proizvoda,
 • potrebe, načine i tehnologije korištene u implementaciji,
 • poboljšanja u odnosu na manje inovativnu alternativu.
 • Posteri ne smiju sadržavati informacije o cijenama proizvoda/usluga. Radovi čiji fokus bude prodaja proizvoda/ usluga kompanije, neće se uzimati u razmatranje.
 • Posteri koji budu zahtjevali modifikacije kako bi kvalitetnije odgovorili na naučno-istraživački kriterij, vraćat će se autoru na korekcije ukoliko budu dostavljeni Žiriju u zadanom roku. .
 • Kompanija na vlastiti zahtjev, uz poster može imati izlagački prostor za brendiranje, prema zvaničnom cjenovniku

 

Organizator preuzima obavezu printa/ štampe postera na osnovu dostavljne pripreme od strane kompanije/ autora.

 

Prezentacija 10 najboljih/ pravila:

 • Deset najboljih inovativnih rješenja/ postera će biti prezentirani učesnicima BSF, prema programu za četvrtak 29.11. 2018. godine,
 • Dužina prezentacije ukupno 10 minuta ( 5 minuta prezentacije; 5 minuta pitanja )
 • Pravila prezentacije: kao za poster s tim što može imati multimedijski sadržaj.
 • Format slajdova ili fotografija korištenih za prezentaciju prema vlastitom izboru.

Uslovi za učešće:

 • Prijavom prijedloga za poster sesiju, kompanija prihvata i odobrava prezentaciju na III Business Strategic Forumu; Prihvata medijsku promociju njihovog inovativnog rješenja i predstavnika.
 • Kompanije su odgovorne za kreiranje postera u skladu sa pravilima u pozivu.
 • Na osnovu zahtjeva kompanije , koji treba dostaviti najmanje dvije sedmice prije datuma početka realizacije događaja, organizator će prema zvaničnoj ponudi, obezbijediti izlagački prostor..
 • Organizator preuzima obavezu printa/ štampe postera u zadanom formatu.
 • Krajnji rok za dostavu prijedloga postera novembar 2018. godine

Način prijavljivanja

 • Prijave putem registracijskog obrasca sa naznakom za poster sesiju
 • Uz prijavu dostaviti Sažetak ( naslov i kratak opis sadržaja postera, naziv kompanije i imena autora )
 • Prijave koje budu dostavljenje najkasnije 7 dana prije krajnjeg roka 10. novembar 2018. godine stiču pravo na korekcije prema instrukcijama odbora za selekciju koje u zadanom roku trebaju implementirati, te korigovan rad ponovo prijaviti do datuma određenog za zatvaranje prijava.
Bitni datumi
Prijave radova od 10. oktobra/ listopada  do 12. novembra/ studenog 2018. godine
Ocjenjivanje stručnog žirija od 14.do 17. novembra/ studenog 2018. godine
Saopštenje rezultata 18. do 20. novembra/ studenog 2018. godine
Poster sesija 28. i 29. novembra/ studenog 2018. godine
Prezentacija najboljih 10 29. novembra/ studenog 2018. godine
810_6576-1200x801.jpg

Poštovani,
I BH SEDMICA INŽENJERSTVA/ I BiH ENGINEERING WEEK
Nove ideje, nove tehnologije, nova ekonomija, svi trendovi novog rasta, nauke i proizvodnje. Program EW se realizuje u Tuzli i Sarajevu sa najavama u Sarajevu i Banjaluci.

Umrežavanje privrede, stručne i akademske zajednice, predstavljanjem uspješnih i edukacijom novih stručnjaka, okupljamo najbolje proizvođačke kompanije u regiji i predstavljamo njihove proizvode. SIBIH/ BHEW jača karakter cijele industrije u BiH jer razmjenjujemo znanja i iskustva, ali i vraćamo povjerenje svih građana u Bosnu i Hercegovinu.

Realizacija ISIBH/ IBHW na partnerskom nivou provodi se u programskom, izlagačkom i promotivnom segmentu i obuhvata intenzivnu saradnju svih nivoa vlasti države BiH ( Vijeće ministara BiH, entiteti, kantoni, gradovi ), privrednih komora, Udruženja poslodavaca, svih udruženja inženjerskih struka, stručne i akademske zajednice uz izvršnu produkciju Agencije Colosseum Tuzla, u partnerstvu sa Udruženjem mašinskih inženjera u BiH, IEEE ( svjetsko udruženje inženjera ) sekcija u BH, BH Futures Foundation I NGO Radio Kameleon Tuzla.

Programom su povezani izuzetni događaji koji će doprinijeti snažnijoj i kvalitetnijoj zajednici inženjera istručnjaka u BiH i boljoj povezanosti sa industrijom regije i Evrope, ali i napraviti i novi prepoznatljivi brand pod imenom BH ENGINEERING WEEK:

 1. Sarajevo i Banja Luka 21 i 23. 11. 2018. godine: Radionice IEEE World Standards Association Posjeta visoke delegacije IEEE svjetskog udruženja inženjera u Sarajevo i Banja Luku i susret sa predstavnicima industrije u Bosni i Hercegovini
 2. Tuzla, od 28. do 30. 11. 2018. godine: III Business Strategic Forum
  BSF okuplja sve aktere uključene u razvoj industrije: vlasnike kompanija, CEO, istaknute inženjere svih oblasti, tehnologe, privredne komore i ministarstva, eminentne profesore, stručnjake, inovatore i medije;
  Odabire i prezentira trendove u industrijskoj proizvodnji regije i Evrope, Keynote govornici, panel diskusije,radionice, studije slučaja, poster sesije.
  – Predavanja renomiranih svjetskih i domaćih stručnjaka; Panel diskusije
  – Sajam inženjerskih rješenja STUDIJE SLUČAJA MADE IN BIH/ radionice, poster sesije
  – Osnivačka skupština Saveza udruženja inženjera u BiH
 3. Sarajevo od 30.11. do 02.12. 2018. godine: IEEE Kongres za studente i mlade profesionalce BH/ Kongres za studente i mlade profesionalce u BiH IEEE ( svjetska organizacija inženjera ) sekcija BiH, Sarajevo School of Science and Technology
  Prezentacije inicijativa i ideja mladih ljudi iz BiH predstavnicima industrije i inkubatorima;
  Expo

Nadamo se da smo uspjeli da Vam približimo Projekat te da ćete prepoznati interes za vlastito sudjelovanje i promociju izborom jednog od ponuđenih oblika sponzoriranja.

U ime organizatora i izvršnog producenta S poštovanjem,
Agencije Colosseum, Tuzla Zlatko Berbić, direktor

Ovo je prvi puta u Bosni i Hercegovini da se organizira ovakva sveobuhvatna inženjerska konferencija koja treba da utvrdi stanje inženjerstva, da ga komparira sa svjetskim dostignućima i ponudi pravce daljeg razvoja. Posljednja ovakva konferencija se je održana u Cavtatu za cijelu bivšu državu. Na toj konferenciji smo razmatrali pravce razvoja robotizacije, automobilske industrije alatničarstva i elektronike.
Krajnje je vrijeme za novi početak.

IDEA-Co
Sead Jahić
Dipl. ing. maš.

The IEEE Standards Association invites you to a “Standards Industry Forum and Workshop” in Sarajevo.
The first official visit and engagement of IEEE Standards to Bosnia & Herzegovina.

How will IoT standards impact the industry in Bosnia & Herzegovina? Why do companies and start-ups need to be aware of standards and how do they help drive economic growth? How can companies in Bosnia & Herzegovina actively participate in technology standardisation and what are the long term benefits? – These are just some of the questions we will be focusing on at this workshop

Background: The intersection of IT and OT systems are driving the whole ecosystem of IoT Development. The IT/OT technologies combined with other driving technologies such as sensors, IoT protocols, process automation are going to drive the next generation of evolution that will be a fundamental part of Smart Cities development throughout the world. This in collaboration with emerging technologies such as big data analytics, 5G, AR/VR/Digital Senses, Blockchain, and AI to name a few will transform individual lives as well as the entire communities and the behaviours. To discuss this further it is proposed to host a workshop in collaboration with the local organisations and industry experts to discuss the critical need for standardisation and some of the key standards that are being developed both in the verticals (Transportation, Healthcare, Retail, Factory Automation, Industrial Automation/IIOT) as well as the key aspects of horizontal frameworks
that address security, privacy and interoperability.

Purpose/Objective: The purpose of the workshop is to bring experts together to discuss the critical aspects on the development of Internet of Things framework. This workshop will address key, global development of IoT architectural frameworks in industry that brings together the numerous verticals that IoT addresses ranging from Energy, Healthcare, Logistics, Manufacturing, Transportation, to just name a few. The workshop will also introduce the works being done in IEEE, such as the IEEE P2413 (IoT architecture framework), IEEE P1451-99 (IoT harmonization), IEEE P21451-1-4 (smart transducer network services), IEEE 2700 (sensors performance) amongst other key technology areas of development in industry, such as IIoT, Smart Cities. Harmonizing the various IoT protocols and addressing security concerns have becoming a focal point of discussion and necessity for solutions. In this context, the workshop would focus discussion on these issues, and thus help to achieve a better understanding of key gaps in the ecosystem of IoT deployment and its impact in Smart Cities deployment.

Expected Results and Benefits: Bring about a stronger awareness on IoT and related activities – architecture and security, highlight areas of work and programs within the IEEE, IEEE Standards Association, that have been created to address these key issues. The workshop will also provide a platform for industry and SME experts to showcase the key work that is being driven by their organisations and will also help identify experts to join existing IoT working groups and forums, and gap areas that could be addressed as new programs within IEEE Standards Association. The workshop would also provide benefits to participants on learning new areas of work in IoT.

Eddie Custovic (Senior Member IEEE, MIEAust)
Director, La Trobe Innovation & Entrepreneurship Foundry (LIEF)
Academic & Industry Project Coordinator
School of Engineering and Mathematical Sciences
La Trobe University | Victoria 3086 Australia

IMG_3944-1200x800.jpg

Business Strategic Forum okuplja sve aktere uključene u razvoj industrije: vlasnike kompanija, CEO, istaknute inženjere tehnologe, privredne komore i ministarstva, eminentne profesore, stručnjake, inovatore i medije

Panel diskusije, predavanja, radionice.

Digitalizacija 4.0, nove tehnologije, robotika, pametni gradovi, transport energije, te baze podataka su velika prilika za razvoj domaće industrije i veću konkurentnost ekonomije za bolji životni standard građana.

Expo Made in BiH

Mnogobrojna inženjerska rješenja i inovacije razvijene u glavama i timovima domaćih inženjera i stručnjaka pomogle su BH kompanijama da ostanu konkurentne na stranim tržištima.

Upoznajmo ih!

CILJEVI

– Unapređenje znanja i iskustava u proizvodnji, industriji, novim tehnologijama i izvozu
– Kreirati novi networking inženjerske zajednice i izvršnih menadžera kompanija u BiH
– Motivirati uspješne inženjere da predstave svoj rad radi novih umrežavanja
– Vratiti dignitet cjelokupnoj inženjerskoj struci u BiH

Organizacija Osnivačke skupštine inženjerske zajednice u BiH posebno radi članstva u FEANI – europsko udruženje inženjera.

Okvirne
Programske aktivnosti

BSF Tuzla odabira i prezentira trendove u industrijskoj proizvodnji regije i Europe. Keynote govornici, panel diskusije, radionice, studije slučaja…

KONFERENCIJA
– Predavanja uspješnih svjetskih i domaćih stručnjaka i privrednika
– Panel dikusije o stanju, trendovima i rješenjima
– Radionice case studies

EXPO INŽENJERSKIH RJEŠENJA
Šta?
– Case studies MADE IN BIH
– Sajam odabranih, inovativnih i kreativnih kompanija i pojedinaca, uspješni primjeri iz prakse / radionice
– Poster sesija

Ko?
– Proizvodne kompanije, sponzori, obrazovne institucije, istraživački centri….

Kako?
Poziv organizatora!